Sabtu, 05 Desember 2009

koleksi..pink dan ungu yang menarik dan tertarik keh keh























sayang ummi abah,,

alya haizad

http://waheedeana77.blogspot.com/2009/11/daging-pedas-berempah.html
Bahan-bahan ( 10 biji ) 
200g coklat masakan 
70g mentega 
2 biji telur 
50g gula halus 
60g tepung gandum 
1 sudu kecil baking powder 

Cara-cara:- 
1. Antara bahan-bahan yang diperlukan 
Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" . 
2. Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C. 
3. Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang). 
4. Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati. 
5. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati. 
6. Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit. 
7. Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.

sayang ummi abah,,
alya haizad

best nyer ambik kat email


Bahan2nya:-
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
8gram serbuk agar2
1/2 cawan gula - bleh kurangkn
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emul
Cara-cara :-
1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!

sayang ummi abah,,
alya haizad
Copyright © 2010 kembali pulang | Design : Noyod.Com | Icons by: FastIcon.com