Sabtu, 05 Desember 2009


http://waheedeana77.blogspot.com/2009/11/daging-pedas-berempah.html
Bahan-bahan ( 10 biji ) 
200g coklat masakan 
70g mentega 
2 biji telur 
50g gula halus 
60g tepung gandum 
1 sudu kecil baking powder 

Cara-cara:- 
1. Antara bahan-bahan yang diperlukan 
Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" . 
2. Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C. 
3. Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang). 
4. Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati. 
5. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati. 
6. Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit. 
7. Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.

sayang ummi abah,,
alya haizad

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Copyright © 2010 kembali pulang | Design : Noyod.Com | Icons by: FastIcon.com